Daisypath Anniversary tickers

Daisypath Anniversary tickers

Saturday 21 January 2012

u r means a lot for me..


hold  my hand until i die..
i need u.. just only u my dear...
since i meet u.. u make my heart colorful of rainbow...
so sweet hunny....
i love u till the end....

Tuesday 17 January 2012

kek ubi bit berempah- EZANI

    Bahan-bahan Kek Ubi Bit:
  • 1 sudu kecil Garam Halus
  • 4 biji Telur
  • 1 1/3 cawan Gula
  • 1 ½ cawan Minyak Masak
  • 2 ¾ cawan Ubi Bit (dibuang kulit dan diparut)
  • 1 cawan Nenas (dikisar kasar)
  • 1 cawan Kismis Hitam
  • Bahan-bahan Kering:
  • 2 cawan Tepung Gandum
  • 2 sudu kecil Baking Powder
  • 1 ½ sudu kecil Soda Bicarbonate
  • 2 sudu kecil Serbuk Kayu Manis
  • ½ sudu kecil 5 Spice Powder
  • ½ sudu kecil Serbuk Buah Pala
      Cara-cara penyediaan Kek Ubi Bit:
    • Panaskan oven 165C. Sapukan minyak/mentega di dalam tin membakar kek dan alas bawahnya dengan kertas minyak.
    • Pukul telur, gula dan minyak masak sehingga sebati.
    • Ayakkan campuran bahan-bahan kering ke dalam campuran telur.
    • Masukkan semula tepung ke dalam adunan sehingga sebati.
    • Masukkan ubi bit, nanas dan kismis hitam, gaulkan sehingga sebati.
    • Bakar di dalam oven selama 40-50 minit.

      Bahan-bahan Crumble Kcang Campuran:
    • 150gm Tepung Gandum
    • 150gm Mentega sejuk (dari peti sejuk, dikiubkan)
    • 100gm Gula Castor
    • 1 cawan Walnut (dibakar dalam oven sehingga perang muda dan garing)
    • 1 cawan Biji Bunga Matahari (dibakar dalam oven sehingga perang muda dan garing)

      Cara-cara penyediaan Crumble Kacang Campuran:
    • Kisar kasar kacang walnut dalam food processor.
    • Kisar bersama tepung, gula dan mentega sehingga menjadi crumble.
    • Gaulkan biji bunga matahari.
    • Taburkan crumble di atas dulang membakar dalam lapisan yang nipis.
    • Bakar di dalam ketuhar 160C selama 15-20 minit sehingga garing.
    • Untuk menghidang, pecah-pecahkan crumble menjadi serbuk kasar.

      Bahan-bahan Sos Kastard:
    • 500ml Krim
    • 2 batang Kulit Kayu Manis
    • 1 biji Kulit Lemon
    • 5 biji Telur Kuning
    • ¾ cawan Gula Castor
    • 1 sudu kecil Esen Vanilla

      Cara-cara penyediaan Sos Kastard:
    • Panaskan krim bersama kulit kayu manis dan kulit lemon, tetapi jangan sampai mendidih.
    • Pukul telur dan gula, dan tuangkan krim panas ke dalam adunan telur.
    • Kacau sehingga sebati.
    • Masakkan campuran adunan kastard dalam mangkuk di atas periuk air mereneh.
    • Teruskan mengacau sehingga kastard pekat.
    • Tambahkan esen vanilla.
    • Tapis kastard dan sedia untuk dihidang.