Daisypath Anniversary tickers

Daisypath Anniversary tickers

Wednesday 6 June 2012

indulgance cake

KEK CHOCOLATE INDULGENCE
Bahan Kek
150gm tepung naik sendiri
5 biji telur
80ml minyak jagung / butter cair 
120ml susu coklat
150gm gula kastor
1 1/2 sudu besar ovellete
2 sudu besar cappucino emulco
3 sudu besar serbuk koko
Cara-caranya
Telur dan gula dipukul sampai kembang.
Masukkan ovellete dan pukul lagi hingga gebu dan ringan.
Masukkan minyak jagung, putar perlahan.
Masukkan susu coklat dan cappucino emulco, bila sudah
sebati masukkan tepung dan serbuk koko. Pukul perlahan
hingga sebati.  Masukkan dalam loyang kemudian bakar
hingga masak.
 
Ini pulak bahan-bahan white chocolate filling:
100gm compound white chocolate
150gm butter
2 biji kuning telur
100gm gula halus
250gm non-dairy whipping cream
Cara-caranya:
Cairkan coklat secara double boil - ketepikan
Pukul whipping cream sampai kembang
Pukul butter, gula hingga kembang kemudian masukkan telur
kuning. Pukul lagi sampai kembang dan sebati. Masukkan
coklat gaul sebati dan akhir sekali whipping cream tadi kacau
rata hingga sebati.
Bahan dark chocolate filling:
100gm compound dark chocolate
150gm butter
2 biji kuning telur
100gm gula halus
250gm non-dairy whipping cream
-Caranya sama seperti membuat white chocolate filling.
Bahan-bahan ganache:
300gm dark chocolate
300gm non dairy whipping cream
25gm butter
Caranya:
Masukkan coklat kemudian kacau hingga larut.
*Kalau guna periuk vision lepas masukkan butter matikan api
masukkan coklat dan kacau hingga coklat cair.  Periuk vision
simpan haba panas so untuk elakkan coklat ter-over cooked
matikan api

Cara-cara untuk layerkan kek:
Potong kek kepada 4 bahagian.
Mulakan me-layer dengan kek, white chocolate, kek, dark
chocolate, kek, white chocolate, kek, dark chocolate...akhir
 sekali sapu dark chocolate pada seluruh kek kemudian simpan
 dalam ice box hingga agak keras.
Bila agak sudah keras barulah curahkan ganache...lepas tu
bolehlah nak hias cam mana gaya pun

No comments:

Post a Comment